Vraag jij je ook weleens af of je het allemaal goed doet? Baal jij soms van jezelf als ouder?
Je wil graag een goede ouder zijn, dat je kind gelukkig is. Je wil het allerbeste voor je kind.
Alleen wat is dan het allerbeste?
En hoe doe je dat dan?

We oordelen soms heel hard over ons zelf, stellen vaak onmogelijke eisen, we verwachten veel van ons zelf en zijn niet snel tevreden. Wat verwacht jij allemaal van jezelf als ouder?

Stel dat je al je verwachtingen zou kunnen waarmaken? Is dat dan het allerbeste voor jou kind?

Ik denk van niet. Wij zijn een voorbeeld voor onze kinderen en als wij ons volledig aanpassen aan wat ons kind nodig heeft. Hoe goed zorgen we dan voor ons zelf?

Hoe leren we dan ons kind om goed voor zich zelf te zorgen als wij het zelf niet doen en wij alle obstakels voor ons kind weghalen?

Ik denk dat een goede ouder, een ouder is die zichzelf is. Een ouder die weleens slechte zin heeft of boos is, een ouder die even geen zin heeft in een spelletje. Gewoon een mens. We zijn een voorbeeld voor onze kinderen en dat betekent ook dat wij net als onze kinderen ook fouten mogen maken, dat wij onze kinderen niet altijd begrijpen, al doen we wel ons best.

Hoe doe je dat dan jezelf zijn? Weet je nog wel wie je bent? Wat jij graag wil? Ik herken bij veel moeders dat dit niet altijd eenvoudig is. Ze hebben zich altijd aangepast aan de omgeving. Ik heb dat ook jaren lang gedaan. Ik deed wat er van mij verwacht werd, niet waar ik zelf gelukkig van werd.

Er was maar een oplossing om meer energie te krijgen en dat was gewoon mij zelf zijn. Bij jezelf zijn hoort ook weten wat je grenzen zijn en deze durven aangeven. Dat gaat mij nu steeds beter af. In het begin konden mijn kinderen en anderen in mijn omgeving, dat niet altijd waarderen. Nu mijn kinderen zien wat het mij oplevert, gaan ze zelf ook beter voor zich zelf zorgen.

Ik durf nu zelfs te zeggen dat ik van mezelf hou. Doordat ik van mezelf begon te houden heb ik losgelaten wat niet goed voor mij was. Het levert mij rust op.

Hoe kun je van iemand anders houden als je niet van jezelf houd. Hoe kun je je kinderen leren om op zichzelf te vertrouwen als je zelf geen zelfvertrouwen hebt.

We gaan weer even terug naar het begin van de tekst. Wat is dan het allerbeste?

We hebben het net gehad over liefde voor ons zelf. We hebben ook heel veel liefde voor onze kinderen en juist de liefde die we voelen maakt ons ook onzeker. We willen het heel graag goed doen. Ik weet nog dat ik net moeder was geworden en dat ik best onzeker was of ik het allemaal goed deed. Onze dochter was pas 4 dagen oud, het was de eerste dag thuis, ze had niet direct een goede start en heeft 2 dagen in de couveuse gelegen. Ik sprak mijn woorden hardop uit tegen de kraamverzorgster. Het antwoord ben ik nooit meer vergeten. Je doet het met liefde, dat betekent dat je altijd je best doet en dat is altijd goed.

Het allerbelangrijkste wat iedereen nodig heeft is Liefde.
Hou van jezelf.

Maak er een mooie dag van en knuffel je kind.

Liefs Veronique

Laat een reactie achter