10 tips om de sinttijd gezellig te maken

 

Wat een regen gisteren. Ik moest gisterochtend onverwacht met mijn dochter naar het ziekenhuis. Wat een drukte op de weg. We hadden dan ook de drukste ochtendspits van het jaar. Hoe was dat bij jou thuis? Had je daar ook een heftige ochtendspits? Was jouw kind ook wat drukker dan normaal?

Het is natuurlijk een gegeven dat de meeste kinderen in deze periode wat onrustiger zijn. De spanning en onrust voor Sinterklaas speelt hierbij een belangrijke rol.

Dit komt ook door alle pakjes en kadootjes in de etalages, de muziek, al het lekkere snoepen en dat zorgt voor extra prikkels. Kinderen die hier gevoelig voor zijn, kunnen hierop reageren door drukker te worden en heftiger te reageren.

Doordat hier meer kinderen last van hebben versterken ze bij elkaar het negatieve gedrag.

En laten we ons zelf niet vergeten. Want ben jij rustig in deze periode?

We komen in een negatieve spiraal. Jij boos, je kind reageert hier weer op en zo komen we samen in een strijd terecht. En dat willen we nou juist niet.

We willen graag het omgekeerde, meer rust, gezelligheid en dat we leuke feestdagen hebben. Dat we genieten van elkaar.
Juist doordat we dit zo graag willen hebben we ook weer meer onrust. Je snapt het waarschijnlijk al, dat dit dus niet echt helpt. Wat helpt dan wel?

Vandaag geef ik je 10 tips
10 tips die in een periode van onrust extra belangrijk zijn omdat kinderen juist in deze periode sneller overprikkeld zijn.

1 Geef je kind veel complimenten. Als kinderen onrustig zijn geven we veel correcties. Dat betekent dat er vaak geen goede balans is tussen complimenten en correcties. Hierdoor komt het kind beter in zijn/haar vel te zitten.

2 Zorg voor duidelijkheid, zeg wat je verwacht van je kind. Stel duidelijke grenzen naar het kind toe.

3 Hou zoveel mogelijke hetzelfde dagritme aan.

4 Zorg voor voldoende beweging, even lekker uitwaaien in de natuur.

5 Maak het allemaal niet te spannend, het is voor je kind al spannend genoeg.

6 Geef je kind overzicht, zodat het weet wanneer iets plaatsvindt. Een planbord biedt uitkomst. Zo hoeft je kind het niet allemaal in zijn hoofd te onthouden. Op deze manier weet je kind bijvoorbeeld wanneer jullie pakjesavond vieren en met wie.

7 Bouw voldoende rust momenten in.

8 Hoe druk ben jij? Jouw onrust heeft ook invloed op je kind. Zorg goed voor jezelf.

9 Maak een to-do list en streep de dingen door die je hebt gedaan, dit geeft ook rust in jouw hoofd. Deze rust pakt je kind weer op.

10 Geniet van de mooie momenten, alles wat je aandacht geeft groeit.

Ik wens jullie een hele fijne periode met heel veel leuke en gezellige momenten. En besef als het even wat minder gaat. Dat er altijd een manier is die werkt, al is dat soms even zoeken.

Samen maken we er een hele fijne tijd van.

Heel veel plezier

Liefs Veronique

PS. Wil jij in deze drukke tijd wat extra tools om het gezellig te hebben. Kijk dan op de ouderpagina wat voor jou nu de oplossing is.

Bekijk de ouderpagina

Ps2.  ben je aanvullend verzekerd? 75% van de verzekeringen vergoeden mijn behandelingen. Neem contact op en vraag wat de mogelijkheden zijn.

Laat een reactie achter