Heb jij ook wel eens strijd met je kind?  Voel jij je daarna ook zo rot? Is jouw wens ook dat jullie allebei lekker in jullie vel zitten en dat strijd verleden tijd is? Eigenlijk zijn er bij strijd alleen maar verliezers. Je kind baalt, is boos en ook jij hebt je wel eens vrolijker gevoeld. Op mijn facebookpagina geef ik regelmatig tips, hoe je hier mee om kan gaan. Om jouw kind beter te begrijpen.

Strijd komt meer voor als je kind een sterke wil heeft, doelgericht is en vastberaden. Misschien herken je deze karakter eigenschap ook bij jezelf. Zo ja den dan kan het soms flink botsen tussen jullie.

Of herken je deze karaktereigenschap niet bij jezelf. Dan kan het lastig zijn om dit van je kind te begrijpen.

De meeste momenten van strijd ontstaan als 1 van de 2 of allebei, wat minder in zijn vel zit. Je bent bijvoorbeeld moe thuis gekomen van je werk, eenmaal thuis komt er direct een vraag op je af. Waar je wat kribbig op reageert. Dit kan zomaar de aanleiding zijn voor een strijd tijdens het eten.

10 tips om strijd te voorkomen:

1 Zorg goed voor jezelf, als jij lekker in je vel zit dan kun je makkelijker relativeren.

2 Kijk of je kind niet overprikkeld is. Een kind wat overprikkeld is zoekt de strijd op. Is sneller boos.

3 Voorspelbaarheid, hoe duidelijker dingen zijn hoe veiliger een kind zich voelt.

4 Structuur, dit geeft rust voor jou en je kind.

5 Vertel wat je verwacht. Het is voor je kind dan veel duidelijker. We zeggen vaak wat we niet willen dit geeft je kind alleen maar onrust.

6 Vraag wat je wil ipv op gebiedende wijs zeggen. Dit komt veel vriendelijker over.

7 Leg uit waarom iets toch moet. Voor een kind is het niet altijd duidelijk waarom het op die manier handig is. Door dit uit te leggen kan het kind het beter begrijpen.

8 Erken het gevoel van je kind en benoem dit ook. Niets is fijner dan gezien te worden. Dat herken je vast wel, ook bij jezelf.

9 We willen soms ook erg veel, kijk of je iets meer ruimte kan bieden.

10 Strijd kan een vorm van aandacht zijn, echter ook van vluchten. Kijk of je kunt ontdekken wat de reden is bij jouw kind. Als je weet waar het vandaan komt, kun je de strijd makkelijk voorkomen.

Dit ontdekken is niet eenvoudig. Juist niet bij je eigen kind, omdat je eigen emoties een grote rol spelen. De benadering van je kind is namelijk afhankelijk van de behoefte van je kind. Speelt graag aandacht willen een rol. Dan is de strijd een vorm van aandacht krijgen. Welke vorm maakt jouw kind niet uit. Dit is negatieve aandacht en kost jullie allebei veel energie. Dat willen jullie allebei niet.

Ik begeleid ouders bij het ontdekken van wat er kan spelen. Dat is voor een ouder best lastig omdat het in elke situatie weer anders kan zijn.

Hoe ontdek je dat het een vorm van aandacht is en wat doe je dan?

Of gaat je kind met zijn gedrag iets uit de weg?

Door de voorvallen te bespreken gaan ouders het gedrag herkennen en kunnen ze steeds beter de strijd voorkomen. Gun je zelf en je kind succeservaringen.

Wil jij ontdekken hoe jij strijd kan voorkomen vraag dan een gratis gesprek aan.

In dit gesprek kijk ik samen met jou wat jij en je kind wensen en hoe jullie die wens kunnen laten uitkomen.  Tijdens dit gesprek vertel jij wat je graag anders wil. Ik geef aan hoe je dit kan bereiken. Dit gesprek is mogelijk via skype of je komt langs in mijn praktijk.

Geniet van je kind

Groet Veronique

PS lukt genieten op dit moment niet. Kijk dan wat je anders kan doen. Als je alles hetzelfde blijft doen zul je ook steeds tegen dezelfde situatie aanlopen.

PS 2 Op 8 november geef ik een informatieavond. Aanmelden kan hier

 

Laat een reactie achter