Hoe is het de afgelopen dagen gegaan? Lukt het jou om veranderingen toe te passen? Ik hoop natuurlijk dat het antwoord een volmondige ‘ja’ is, maar ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om iets te veranderen. Misschien schaam je je voor hoe het gaat en durf je niet om hulp te vragen.

Je denkt soms dat je de enige bent, maar geloof me dat het achter veel deuren niet gaat zoals ze willen. Vaak spelen we naar buiten toe mooi weer. We plaatsen mooie foto’s op Facebook en als iemand vraagt hoe het is, dan vertellen we dat het goed gaat. Maar achter dit standaardantwoord zit meer. Je speelt eigenlijk verstoppertje en dat kost meer energie dan je denkt. Dit zorgt er weer voor dat je niet lekker in je vel zit en anders reageert dan je zou willen.

Word jij ook ’s ochtends wakker met het plan om er vandaag een goede dag van te maken. Bij het aankleden gaat het al mis. Je kind wilt niet wat jij wilt. Kies jij voor de blauwe broek, dan wil je kind de rode broek. Smeer jij een boterham met kaas, dan vraagt je kind om een boterham met jam en ga zo maar door. Voor dat je op je werk aankomt heb je al de nodige gevechten achter de rug en onderweg zit het verkeer ook niet mee. Alles zit tegen en toch blijf je jezelf vertellen dat het goed gaat. Zolang jij doet alsof er niets aan de hand is, zal er niets veranderen.

Dingen veranderen niet binnen 1 dag. Het is een proces. Ook dit jaar help ik ouders en kinderen om te stralen. Om weer lekker in hun vel te komen zitten. Het is gaaf om te zien hoe het ouders iedere keer weer lukt. Om je alvast op weg te helpen heb ik de belangrijkste (eerste) stappen van het veranderingsproces opgeschreven:
1. Wees eerlijk tegen jezelf
De snelste manier om je leven te veranderen is door eerlijk te zijn. Stop met verstoppertje spelen. Hoe minder maskers je hebt, hoe makkelijker je leven wordt. Het is in het begin misschien pijnlijk, maar uiteindelijk is het een grote bevrijding. De meest zekere route naar een beter leven is eerlijk zijn. Jij wilt toch ook een beter leven voor jou en je kind?

2. Geloof dat het anders kan voor jou en je kind
Nu dat je eerlijk bent tegen jezelf is het belangrijk dat je gaat geloven in een andere uitkomst. Wat zou je graag willen (voor jezelf en je kind)? Geloof hierin. Geloof dat de situatie verandert en dat het allemaal beter wordt.

3. Kijk wat jij nodig hebt om te komen waar je wilt
Je bent eerlijk tegen jezelf, je weet wat je wilt en je geloof dat je dit ook gaat bereiken. Probeer nu te denken aan de weg daarheen. Wat heb je nodig om daar te komen? Dat kan van alles zijn. Zo heb ik een kennismakingsgesprek met ouders gehad en tijdens dit gesprek werd duidelijk dat een andere weg, via huisarts, de volgende stap was. Iemand anders had na één gesprek al het juiste inzicht gekregen en kon daarna zelf verdere stappen zetten. Zo is het goed om altijd te kijken wat voor jouw werkt. Dan maak jij er een succes van.

Veel ouders zagen tijdens het eerste gesprek al wat een traject hun kon bieden. Zij zijn dan ook blij dat ze een traject zijn aangegaan. Het heeft ze namelijk veel opgeleverd. Wil jij ook weten wat ik voor jou kan betekenen? 

Veranderen lukt jou ook als je dit wil. Zet de stappen die voor jou van belang zijn.

Maak er een mooie dag van

Laat een reactie achter